Sockerkaks semla

Nu mera finns det semla i alla dess varianter. 
Här bjuder jag på sockerkaks semla. 

Jag har fortfarande inte bakat den traditionella semlan vilken jag själv tycker är godast och oslagbar. 
Den kommer göras till själva semledagen. 

Så fram tills dess så gör jag lite annorlunda varianter
Och idag förgyllde jag min sockerkaka. 

Så gott med en kopp kaffe ! Mums ! 





Recept
Jag gjorde dubbel sats av detta recept då jag använde en djup form. 

2 ägg  
1 1/2 dl socker 
2 1/2 dl mjöl
2 msk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 
1 tsk nystött kardemumma.
1/2 dl mjölk
50g smör ( jag använde flytande raps/smör ) 

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smörj och bröa en sockerkaks form. 

Vispa ägg socker och  i en bunke. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. 

Vänd ner mjölblandningen och rör runt. 
Tillsätt smör och mjölken och rör runt tills allt är väl blandat. 

Häll i sockerkaks formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. 
Känn med sticka om du är osäker på att den är klar. 
Stickan ska vara torr när du tar ut den. 
Låt kakan svalna innan du stjälper upp den. 

Dela sockerkakan tvärs över. 
Gröp ur lite av mitten. 

Fyll med riven mandelmassa blandning. 
( riv mandelmassa och tillsätt 1 msk mjölk i taget tills du får önskad konsistens på fyllningen.) 

Mängd mandelmassa efter tycke. 

Spritsa grädde över fyllningen. 

(Jag la även in 3 msk av mandelmassa fyllningen i den vispade grädden) 

Lägg på den övre delen av sockerkakan.

Sikta florsocker över. 

Skiva upp och mys ! 




"sockerkaka" "sockerkaks semla"

Pljeskavica - Serbisk pannbiff med lepinja/somun och ajvar röra.

I'm in heaven !! 

Detta är sååååå gott och så nära balkanmat man kan komma. 

Idag kände jag för att laga något från balkan och pljeskavice har jag inte gjort på evigheter. 

Det blev pljeskavice med hemma bakade lepinje/somune, ( bröd som tillhör) ajvarröra och lite andra tillbehör. 



Pljeskavica är Serbisk pannbiffar som serveras över hela forna Jugoslavien men även i andra balkan länder. 



En pljeskavica ska helst serveras grillad i det traditionella  brödet lepinja/somun.
Eller med pommes/klyftpotatis. 
 
Brödet kan du baka själv. 
Finns ett recept här på bloggen under "bröd"  


Annars finns dem att köpa på willys och city gross. 
Där hittar du dem i någon av frysdiskarna. 

Du kan även tillaga pljeskavican i stekpanna som jag gjorde idag. 

Men har du möjlighet att grilla dem så gör det ! Absolut godast grillade. 

Här serverar jag den med lepinja för den som vill ha med bröd, men även hemma friterad potatis och tillbehör. 

Ajvarröran lägger jag också in i ett separat inlägg under " kalla såser och dippor" så att den finns tillgänglig där.


Recept
Ca 1kg blandfärs ( nöt, fläsk) 
2 gul lök ( stora) 
3 vitlöksklyftor ( stora) 
Salt efter tycke   ( jag saltade ordentligt) 
Peppar efter tycke 
1- 1 1/2 dl wishy vatten ( börja med 1 dl) 
1 msk bikarbonat

Riv löken och vitlöken med ett rivjärn. 

Ta fram en bunke och lägg färsen i bunken.
Lägg i den rivna löken. 
Strö i salt och peppar och blanda lite. 
Häll ner wishy vattnet och bikarbonat, knåda färsen riktigt ordentligt, ca 10 minuter. 

Plasta in bunken och ställ i kylskåpet minst 4 timmar. 

Klä en stor skärbräda med aluminium folie och ringla lite rapsolja på ytan och smörj ut oljan.

Klä sedan en liten skärbräda, smörj även den. Du kan använda även en större stekspade, kastrullbotten, eller något annat som du kan platta med. 

Ta ut bunken, knip av en handfull färs, fukta handflatan under vattenkranen och forma en stor boll. 

Lägg bollen på folien. 


Lättast är att göra en eller två färsbollar åt gången. 

Lägg bollarna med god marginal mellan varandra. 
Ta sedan den andra lilla skärbrädan, vänd foliet så det ligger underst och pressa ner brädan över färsbollen så att den blir riktigt platt. 
Ca 8 mm i tjocklek. 


Ju plattare desto bättre, eftersom dem sväller när man steker dem. 


Stek sedan på högre värme ett par minuter på varje sida. Tills biffen har fått en fin färg på ytan. 


Servera gärna med lepinje/somun bröd. 
Lök, ajvar, och kajmak. Går även bra med creme fraiche om inte kajmak hittas. 

Eller med klyftpotatis/pommes och tillbehören. 


Ljuvligt ! 








"pljeskavica med lepinja/somun - "pljeskavica med lepinja/somun" "pljeskavica" "recept"

Lepinja/somun - pita bröd till cevapcici.

Lepinja/ somun är ett bröd som serveras på Balkan  oftast med cevapcici och pljeskavice. 

Brödet heter olika beroende på var man kommer ifrån och ofta är det rutmönstrat på toppen. 


Påminner  om pita bröd. 
Dock är det  något tjockare större och mjukare inkrom. 

Det finns även att köpa färdigt på willys och citygross om man inte har tid att baka eget. 

Brukar finnas i någon av deras frysdiskar. 


Recept 4 st stora 

2 1/2 dl jummet vatten
1/2 tsk socker
1tsk salt
Ca 350 g vetemjöl
1/3 del av ett paket jäst ca 15-20 g
Ca 1/2 dl raps olja.

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och socker och blanda väl tills jästen är upplöst.
Tillsätt nu lite vetemjöl i taget. 
Börja med hälften av mjölet. 
Det är viktigt att degen ska vara mjuk och  kladdig medan du jobbar upp den.  
Hellre för lite mjöl än förmycket.

Ta ut degen på mjölat underlag ( den ska vara kladdig) och knåda in lite mer mjöl bara. 
Degen ska fortfarande vara mjuk och något kladdig. 
Lägg sedan tillbaka den i bunken med lite mjöl i botten 
Tillsätt oljan och jobba in den i degen. 

Täck med bakduk och låt vila ca 15 minuter. 

Lägg upp degen på ett mjölat underlag och knåda igenom den lite bara. 

Dela  degen i fyra lika stora bollar. 

Strö rikligt med mjöl i en ugnsplåt. 

Lägg bollarna i ugnsplåten med mellanrum, täck med bakduk och låt vila ca 10 minuter. 

Tryck därefter ut bullarna med hjälpa av fingrana så att dem blir runda och platta. 
Börja med att trycka i mitten av bullen och arbeta ut mot sidorna. 


Strö lite vetemjöl över dem och 
låt bullarna vila ytterligare 15 minuter under bakduk. 

Undertiden : 
Sätt på ugnen på 250 grader. 

Grädda bullarna på näst översta falsen ca 10 minuter. 
Tills dem börjar ta färg och svälla. 
Öppna inte ugnsluckan under dem första 8-10 minuterna. 

Ta ut plåten , täck med bakduk och låt dem vila på plåten under bakduken ca 10 minuter. 

Serverings förslag: 
Med pleskavica eller cevapcici och tillbehör som ajvar, lök, kajmak eller creme fraiche om man inte hittar kajmak. 



















"lepinja" "somun" "recept"